Verhuisbedrijf inhuren of niet?

Onderzoek wijst uit: bij de volgende verhuizing, zou meer dan de helft (55%) van de mensen gebruik maken van een verhuisbedrijf. Zo blijkt uit een peiling in oktober 2019 onder 1271 leden van het Consumentenbondpanel. 12% zou alles uitbesteden, dus ook spullen in- en uitpakken. 32% doet de verhuizing wel zelf.

Problemen met verhuizers
Ook als je een verhuisbedrijf inhuurt, is er geen garantie op een zorgeloze verhuisdag. Dit blijkt uit een enquête die we in de zomer van 2017 hielden onder liefst 12.000 respondenten. Verhuizers die niet komen opdagen, spullen die kapotgaan of kwijtraken, of een slechte inschatting van de hoeveelheid werk waardoor kosten hoger uitvallen dan afgesproken. Schakel dus nooit de eerste de beste verhuizer in, maar maak een weloverwogen keuze.

Prijsverschillen
Er zijn enorme prijsverschillen tussen verhuisbedrijven. De prijs van een verhuizing van dezelfde inboedel kan uiteenlopen van €337 tot €2312, blijkt uit een praktijkproef uit augustus 2017 waarbij we ruim 30 offertes opvroegen.

Ook bij Erkende Verhuizers zien we grote prijsverschillen, variërend van €1088 tot €2313.

Tips
Vraag bij meerdere bedrijven een offerte aan.
De inschatting van de grootte van je inboedel is belangrijk voor de kosten. Daarom komt Kwinkelenberg altijd langs. De kans op een verkeerde inschatting wordt daarmee kleiner. Vraag bij twijfel of het verhuisbedrijf vooraf een bezoek brengt.
Let niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Kijk daarbij vooral naar het verzekerde bedrag bij schade het eigen risico.
Werken ze met een all-in-prijs of met een uurtarief en nacalculatie? Bij een vaste (all-in-) prijs is het risico van een verkeerde inschatting voor het verhuisbedrijf. Bij een offerte op basis van nacalculatie betaal jij eventuele extra kosten.

Check deze zaken

Rekent het bedrijf een toeslag voor een verhuizing in het weekend?
Zijn (alle) spullen verzekerd en voor hoeveel? Keren ze de dagwaarde of de nieuwwaarde uit?
Niet-erkende verhuisbedrijven rekenen soms een eigen risico, dus niet alle schade wordt vergoed.

Erkende verhuizers zijn vaak duurder maar bieden zekerheid op de volgende punten:

Ze werken allemaal met dezelfde voorwaarden. Die zijn in overleg met ons vastgesteld.
Ze geven een Garantiecertificaat af. Je weet dus zeker dat de verhuizing doorgaat. Ook als een verhuisbedrijf in de tussentijd failliet gaat.
Je inboedel is tot een bedrag van €100.000 verzekerd op basis van nieuwwaarde. De nieuwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om nieuwe spullen te kunnen kopen.
Als de dagwaarde minder is dan 40% van de nieuwwaarde, dan krijg je de dagwaarde.
Voor verlies of diefstal van sieraden krijg je een maximale vergoeding van €5000 per gebeurtenis.
Bij erkende verhuizers heb je geen eigen risico. Alleen wordt schade lager dan €23 niet uitgekeerd.
Heb je problemen en kom je er met het verhuisbedrijf niet uit? Ga dan naar de geschillencommissie Verhuizen.

Niet-erkende verhuisbedrijven
Verhuisbedrijven die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisatie zijn vaak goedkoper. Maar deze bedrijven werken meestal met een uurtarief en op basis van nacalculatie. Als zij de grootte van je inboedel verkeerd inschatten, betaal jij de extra kosten. En die kans is groot als een verhuisbedrijf een prijsinschatting maakt zonder je huis te bekijken.

De meeste niet-aangesloten verhuisbedrijven hebben hun eigen voorwaarden. Je kunt er niet blindelings van uitgaan dat die gunstig zijn, dus bekijk ze goed voordat je met het verhuisbedrijf in zee gaat.

Veel van de niet-aangesloten verhuizers hebben alleen een aansprakelijkheidsverzekering. Bij schade moet je vaak zelf aantonen dat het door de verhuizer is veroorzaakt.
Sommige verhuisbedrijven hebben in hun voorwaarden staan dat zij niet aansprakelijk zijn als er spullen kwijtraken of worden gestolen.
Verhuisbedrijven werken vaak met een verplicht eigen risico. Bij schade moet je dan zelf een deel betalen. De hoogte wisselt flink: van €50 tot €750. En dat terwijl een verhuisbedrijf maximaal €23 eigen risico mag vragen.

Kwinkelenberg: Al een eeuw lang verhuizen; ook zo herken je een goede verhuizer.

ladderlift
verhuisbedrijf-amsterdam-zoeken
de verhuis expert

Gratis verhuis adviesgesprek

Maak vrijblijvend een afspraak met een expert voor een inventarisatie van uw verhuizing.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld